Hamvasztás

Hamvasztás

A hamvasztás egy ősi rituális hagyomány Ázsiában, s ez a szokás lényegében évezredek óta változatlan (gondoljunk például Indiára,) formában maradt fenn.
Európában, többek között az ókori görögöknél és a rómaiaknál is szokás volt az halottak elhamvasztása: ez a szertartás a legnemesebb és leghíresebb embereknek volt fenntartva.
A kereszténység és később az iszlám vallás elterjedése szüntette meg ezt a gyakorlatot, s a katolikus egyház csak 1774-ben oldotta fel a tilalmat.
Ma a hamvasztást a több százmillió ember a választja szerte a világon, s egyre népszerűbb temetkezési forma hazánkban is. Magyarországon a hamvasztás, mint temetkezési forma mindössze pár évtizedes múltra tekint vissza. Jelentősége az elmúlt 20 évben nőtt meg. A hamvasztásos temetések aránya az utóbbi pár évben emelkedett meg ugrásszerűen. Vannak olyan területek, települések hazánkban, ahol 2012-ben a hamvasztásos temetések aránya elérte, sőt meghaladta a 80%-ot is.
Az emberek különböző okok miatt választják ezt a szolgáltatást – például világnézeti, vallási, sőt környezeti elkötelezettségük alapján. Mások inkább azért, mert valami egyszerűbb és természetesebb ceremónia keretein belül akarják elbúcsúztatni elhunyt szerettüket.
Bármi is az ok, ha hamvasztásban gondolkodik, fontos, hogy megismerjek és megértse az összes rendelkezésre álló választási lehetőséget, amit biztosítunk az Ön számára.